A Community Tribute

From the very start of their project the Envision team at Cockshut Hill School were determined to use their project to bring some physical regeneration to their local area and bring their community together.

They also wanted to make sure they were addressing a need in their local area so they began by surveying local residents about what they thought of their community. What they discovered was that people felt that the local area had become run down and neglected. People wanted to see the area returned to its former glory and be a neighbourhood they could be proud of.

The team decided that if they wanted to get residents feeling proud of their local area and improve the sense of community they should focus their efforts on the central community centre, which had become neglected due to lack of funds.

With more and more community centres in Birmingham closing down, they saw how important it was to preserve and improve those still in operation. They made contact with the centre manager at Sheldon Heath Community Centre to find out what they could do to help improve the facilities there.

The found out that the central community room had become run down and it wasn't very attractive to service-users. So they decided to give the room a full make-over to help encourage more people to use the centre facilities.

With their plan for the community centre finalised they successful applied for an O2 Think Big Grant to fund their project and raised further money through a teacher vs pupil football match and a raffle in school. 

After 6 months of researching, planning and fundraising the team recruited a team of friends, family and volunteers and spent their half-term holiday decorating and refurbishing the community centre. 

With permission from the community centre staff the team decided to dedicate the newly decorated room after Agoth Ring, a local young person and a regular at the centre, who had sadly passed away. Working closely with the family, the team created a memorial mural which they installed in the centre. 

The new room and mural was unveiled at a special memorial event attended by over 50 friends and family, who were extremely grateful and touched by the team’s efforts.